Van té nerveus naar ‘fan’ van presenteren

Faalangstreductie bij presenteren

Kun je als je een presentatie moet geven wel door de grond zakken? Waarschijnlijk ben je bang dat ze het niet interessant vinden wat je te vertellen hebt of dat je niet meer weet wat je nu eigenlijk wilde gaan vertellen. Je hoofd wordt zo rood als een tomaat en het liefste wil je op dat moment gewoon even helemaal verdwijnen.

Presenteren is een steeds belangrijker onderdeel om te moeten beheersen in onze huidige maatschappij. Zelfs met sollicitaties wordt er tegenwoordig steeds vaker gevraagd of je even video-opname van je zelf mee wilt sturen waarin je een motivatie geeft waarom jij de baan zou moeten krijgen en jezelf dus moet presenteren. Je kunt er gewoon niet meer om heen. Maar toch kruip jij het liefste zover mogelijk weg en hoop je dat je niet aan de beurt komt.

Als je thuis je presentatie op je kamer oefent, gaat het waarschijnlijk best wel goed. Je weet wat je wilt vertellen, je hoeft maar een paar keer even te spieken waar je ook al weer gebleven bent met je verhaal en over het algemeen kom je best redelijk uit je woorden. Sta je voor de klas en word je voor je gevoel door alles en iedereen beoordeeld, dan wordt dit ineens een heel ander verhaal. Je wordt hierdoor belemmerd in je prestaties. Het kan daarbij ook nog eens zou zijn dat je een negatief zelfbeeld gaat ontwikkelen en nog maar weinig vertrouwen in jezelf hebt.

Er zijn manieren die je aan kunt leren, hoe je kunt gaan inzien dat jouw verhaal goed genoeg is en je het toch nooit voor iedereen even interessant kunt maken. En dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken, hoeft ook geen probleem te zijn. Alleen dat moet je zelf gaan beseffen.

Het geloof in jezelf moet weer terug komen. Want ergens weet je dat je het wel kunt, alleen dat idee is heel ver naar de achtergrond geraakt.

Wat houdt de training in?

Tijdens de training ‘Lefgasten’ wordt er onder andere gewerkt aan:

* leren belemmerende gedachten als ‘ik weet vast niet meer wat ik wil vertellen’ of  ‘ik ga stotteren als ik iets wil vertellen’ om te zetten naar positieve, helpende    gedachten

* leren omgaan met faalangst d.m.v. de Rationeel Emotieve Therapie (RET)

* oorzaken van stress en motivatieverlies leren kennen

* ontspanningsoefeningen en visualisaties

* het terugkrijgen van vertrouwen en geloof in jezelf

* hervinden van de motivatie

Resultaat

Middels deze training gaan presentaties je gemakkelijker af en zonder dat je al te veel haperingen hebt. Je voelt je weer gemotiveerder en gaat weer met meer plezier naar school of je opleiding.

Voor wie is deze training bedoeld?

De training is met name geschikt voor leerlingen in het middelbaar of hoger onderwijs. Er zijn 5 bijeenkomsten van ongeveer een uur (maar meerdere bijeenkomsten als er sprake is van maatwerk). Een individuele training is mogelijk als je dat prettig vindt. Maar ook een training in een kleine groep van max. 4 personen behoort tot de mogelijkheden.

Werkwijze

Voorafgaand aan de training zal er middels een kort intakegesprek (ook telefonisch mogelijk) geïnventariseerd worden waar op dat moment de knelpunten precies liggen. Daarnaast zal er informatie gegeven worden over de gang van zaken en hetgeen er in de training aan bod zal komen.

In de bijeenkomsten is een duidelijke opbouw zichtbaar, worden er voorbeelden en uitleg gegeven waardoor inzichten verkregen worden en zal je als deelnemer veel herkenning ervaren. Daarnaast is het geleerde meteen toe te passen in de praktijk.

Advies is om het bijbehorende boek aan te schaffen, zodat ouders thuis ook mee kunnen lezen (voor een optimaal resultaat) en deelnemers zelf ook dingen terug kunnen lezen en bekijken. Er wordt van je verwacht dat je thuis zelf aan de slag gaat met hetgeen je in de bijeenkomsten hebt geleerd.

Mochten er tussentijds vragen zijn is het altijd mogelijk via de mail of telefonisch contact te hebben. Er zal ook een tussentijds evaluatiemoment plaatsvinden, waarin vragen beantwoord kunnen worden en informatie gegeven over het verloop tot dan toe. Achteraf zal er een eindevaluatie plaatsvinden en wordt er een kort verslag opgesteld indien gewenst. Na enige tijd volgt een ‘terug kom’ moment om te kijken hoe het de voorgaande periode is gegaan en hoe en of het geleerde in de praktijk gebracht is.

Kosten

Uitgaande van 5 momenten (individueel) van € 55,00 per keer (inclusief 21% BTW; ongeveer een uur).

Boek ‘Lefgasten voor jongeren'(Pia Crul) kan ik voor u bestellen en dat kost € 25,00

‘Lefgasten studentenboek’ (Pia Crul) kan ik voor u bestellen en de kosten zijn dan € 17,50

Een schriftje voor de aantekeningen daar wordt voor gezorgd, maar het mag ook een eigen schrift zijn.

Contact

Voor vragen of opmerkingen klik hier.

Voor aanmelding kunt u het formulier hier invullen.