Resultaat: groei van het zelfvertrouwen van je kind

Laat je kind zo veel mogelijk zelf doen!

Dit is misschien op sommige momenten niet altijd even makkelijk en zeker niet altijd even handig, maar het is zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Door je kinderen dingen zelf te laten doen en ze dingen te laten proberen, leren ze veel en groeit hun zelfvertrouwen. Daarnaast leren ze ook keuzes te maken en merken ze dat hun mening er toe doet.

Hoe mooi is het wanneer je kind je eerst om hulp vraagt en doordat je het niet meteen te hulp schiet, je kind het dan uiteindelijk toch zelf heeft gedaan? In eerste instantie lukte het niet en leek er hulp nodig…. Geef je kind de kans dingen zelf te proberen.

Een peuter die zelf wil kiezen wat er op zijn brood moet, een kleuter die net een week op school zit en mee op schoolreis gaat. Maar ook kinderen die hulp vragen als ze iets kwijt zijn, aan het knutselen zijn of zelfstandig aan moeten kleden. Wie kent de voorbeelden niet? Laat ze zelf maar proberen en natuurlijk is dat lang niet op alle momenten even handig. Maar.. probeer te kijken wanneer die ruimte er wel is. Die is er namelijk vaker dan je denkt!