Genegenheid tonen d.m.v. massage

By | 4 november 2016

Positieve relatie met je kind ontwikkelen door onder andere genegenheid te tonen.

Aan het begin van het schooljaar had onze dochter moeite met inslapen, terwijl ze dat voorheen nooit had. Ze was begonnen in groep 3, wat mogelijk een van de redenen van het probleem kon zijn. Zelf kon ze niet aangeven waardoor ze moeilijk in kon slapen. Na van alles te hebben bedacht en geprobeerd, kwam ik op het volgende.

Onze kinderen vinden het allebei erg fijn als er een beetje gekriebeld, geknuffeld en ‘geplukt’ wordt aan ze. Ik ben de voeten van mijn dochter, vlak voor het naar bed gaan, gaan masseren (en die van onze zoon natuurlijk ook). Ze gingen er iedere avond echt voor liggen en zodra ze daarna in bed lagen, hoorden we ze niet meer en waren ze zo vertrokken. Het leek te werken en na een aantal dagen ben ik ermee gestopt zonder dat ze het door hadden. Het inslapen bleef goed gaan. Puur het feit dat haar probleem en gevoel serieus genomen werden, kan ervoor gezorgd hebben dat dat al voldoende voor haar was.¬† Ze voelde zich gehoord. Maar ook het krijgen van de individuele aandacht en de aanraking op het moment dat haar voeten werden gemasseerd, kan eraan bijgedragen hebben dat het probleem verdwenen is. Ze voelde(n) zich lekker ontspannen en er heerste algehele rust. Of gewoon de wonderolie van mama… wie zal het zeggen. Het maakt ook niet uit wat het is, als er maar iets bedacht wordt voor je kind om een probleem op te lossen.

Door je kind te masseren vervul je een van de eerste levensbehoeftes, namelijk liefdevolle aanraking. Massage brengt ontspanning en rust, stimuleert het zelfvertrouwen en zorgt voor een aanvaardbaar lichaamsbeeld. Maar massage is ook gewoon prettig en een gezellig, knus moment dat jullie relatie veel goed kan doen. De sociale vaardigheden worden tijdens massage geoefend door middel van gesprek en lichaamstaal, maar massage kan ook het concentratievermogen van zowel ouder als kind verhogen.
Iedereen kan zijn kind masseren, daar is geen boek of cursus voor nodig. Het gaat niet om de juiste techniek, maar om de liefde en aandacht die spreekt uit je aanrakingen.

Een gebrek aan liefdevolle aanraking in de eerste jaren van het leven kan ook op latere leeftijd nog gevolgen hebben. Psychische problemen zoals depressies, gevoelens van eenzaamheid, het onvermogen om duurzame relaties te onderhouden, agressiviteit, laag zelfbeeld en grote stressgevoeligheid zijn klachten die veel voorkomen.
Ook op het lichaam heeft massage invloed: stress zorgt voor een slechte weerstand, maar omgekeerd zorgt rust voor een verbeterd immuunsysteem. Verder heeft massage effect op de doorbloeding, spijsvertering, ademhaling en slaap.

(kiind.nl/article84/)