Training ‘Anders’/ ‘Ik leer anders’

Leerproblemen praktisch aanpakken met de training ‘Ik leer anders’.

Wat houdt de training in?

Na onderzoek blijkt dat leerlingen met een leerachterstand of dyslexie vaak in beelden denken, niet in woorden. Daardoor wordt de lesstof niet begrepen en onthouden. (NB Niet iedere beelddenker heeft leerproblemen). Het onderwijs sluit niet aan bij alle denkwijzen, want de meeste mensen (±95%) leren via het gehoor. Slechts een kleine groep leert visueel. Bijles helpt onvoldoende, omdat ze dan meer informatie op ‘foute’ wijze krijgen aangeboden. (Kinderen kunnen soms ook faalangst ontwikkeld hebben, doordat ze vaak horen dat iets ‘fout’ is of dat het steeds maar niet lukt). Door de informatie te vertalen naar beelden, kan deze groep zich de lesstof wel eigen maken. Tijdens een korte training leert een kind deze techniek zelf toepassen. Ideaal om vervolgens de lesstof in de klas goed te kunnen volgen. Deze kinderen leren door het totaalbeeld te zien en op school worden vaak per keer maar losse stukjes aangeboden, denk bijvoorbeeld aan de spellingsregels. Als ze weten welke mogelijkheden er zijn en zien dat die te vangen zijn op een A4-tje, kunnen ze er van daaruit verder mee aan de slag.

stoel - stoel 1

Direct resultaat. De leerling kan tijdens de eerste bijeenkomst direct vertellen of deze leermethode voor hem of haar werkt. Deze leermethode is bewezen effectief. Op de site www.ikleeranders.nl staan ‘Verhalen uit de praktijk’ van ouders en leerlingen.

Voor wie is de training geschikt?

Voor leerlingen die problemen hebben met:

  • alfabet, spellen, lezen, dictee woorden
  • tafels automatiseren, plus en min sommen, breuken
  • onthouden van informatie
  • organisatie
  • klokkijken (analoog en digitaal)

Resultaat

De training leert een kind om informatie te vertalen naar het eigen informatiesysteem: visueel. Dit kunnen ze (in de toekomst) ook toepassen op vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, buitenlandse talen enz. Maar ook op het maken van werkstukken, spreekbeurten en boekbesprekingen.

Werkwijze

(Bovenstaande Informatiebijeenkomst Ik leer anders from Agnes Oosterveen-Hess (opleider ‘Ik leer anders’ coaches) on Vimeo ter informatie.)

De training bij ‘Oog voor Opvoeden’ bestaat uit 4 bijeenkomsten van een uur waarbij een van de ouders ook aanwezig is. Aanvullende sessies zijn ook mogelijk. Tijdens de sessies krijgen kind en ouder de techniek aangeleerd hoe de lesstof vertaald kan worden naar beelden. Er wordt o.a. door de leerling gebruik gemaakt van een werkboek die onderdeel is van de methode en thuis moeten ouder en kind meerdere korte momenten in de week oefenen om de lesstof om te zetten in beelden en op te slaan in de ‘kasten of kamers’.

Kosten

Training (in aanwezigheid van ouder) 4×1 uur € 240,00 (vrijgesteld van BTW).

Aanvullende sessie ouder en kind per uur € 45,00 (vrijgesteld van BTW).

Werkboek ‘Ik leer anders’ (te bestellen via ikleeranders.nl/werkboek-ik-leer-anders/) € 39,00

Contact

Voor vragen, opmerkingen of aanmelding klik hier.

Gecertificeerd coach ‘Ik leer anders’ methode

Logo training coach