Opvoedondersteuning / Ouders en opvoeders

De meeste ouders  (grootouders, opvoeders) hebben tegenwoordig al genoeg aan hun hoofd. Een drukke baan, huishouden, vervoer van en naar clubs, school/ KDV of soms bent u gewoon thuis met uw kind en heeft u daar ook al uw handen aan vol. Over het algemeen loopt het eigenlijk allemaal wel en beleeft u mooie momenten met uw kind (eren). Toch kan het soms zijn dat u wel wat extra hulp kunt gebruiken.  U twijfelt aan uw manier van opvoeden of heeft vragen over het gedrag van uw kind en maakt zich daar zorgen over.  Misschien heeft u uw zorgen samen met uw partner, een familielid of vriendin al eens besproken.

Inzet opvoedondersteuning

Toch blijft er, na een gesprek met een persoon die dicht bij u staat,  een onrustig gevoel op de achtergrond aanwezig, blijven de zorgen bestaan of is er bij uw kind inmiddels een diagnose gesteld. Op zo’n moment is het fijn om er met een objectieve buitenstaander over te kunnen praten. Zelf bent u er meestal te veel emotioneel bij betrokken, waardoor u het niet meer helemaal objectief kunt bekijken. Ligt het nu aan het gedrag van uw kind, pakt u het misschien niet op de meest handige manier aan of is het een wisselwerking tussen beiden? Het gaat er niet om wie de schuldige is, maar wel om goed helder te krijgen wat er speelt en wat er op zo’n moment precies gebeurt. Het kan soms gaan om kleine dingen die u misschien over het hoofd heeft gezien, die al een verschil kunnen maken. Op zo’n moment kunt u opvoedondersteuning inzetten. U kijkt en zoekt samen naar een andere benadering of oplossing van lastige situaties met uw kind(eren). Het is aan u hoe lang de ondersteuning duurt. Er wordt zo veel mogelijk gekeken naar waar alle gezinsleden het beste bij gebaat zijn.

Mogelijkheden inzet opvoedondersteuning

Ondersteuning in de thuissituatie kan bijvoorbeeld ingezet worden bij lastige eetsituaties, vragen met betrekking tot belonen, structuur aanbrengen, bedrituelen,  vrije tijdsbesteding, maar ook met betrekking tot het aangaan en onderhouden van sociale contacten met leeftijdgenoten, het nodig hebben van ondersteuning bij lastige gesprekken  op school, evaluatiegesprekken of zaken waarvan u denkt dat u wel wat extra hulp kunt gebruiken.

Voor vragen, opmerkingen of aanmelding vul dan hier het formulier in.